Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Tradolan
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Tradolan

Thread Messages in thread:

reply ** Re: Tradolan , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 24 Oct 2009 13:01
question Tradolan , ****** , 23 Oct 2009 19:14
 142885. To top of pageTop   Next message down
Tradolan
From: ******
Date: Fri, 23 Oct 2009 19:14:20 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej! Jag har en nära släkting som sedan många år sedan är beroende av tradolan + kombinerande värktabletter. I början var dessa tablettintag befogade då smärta från en höft där diagnos och operation drog ut flera år på tiden, men nu är det inte befogat att ligga på dessa mediciner längre. Läkare verkar skriva ut dessa fortfarande... och jag förstår inte hur det går till. På sistone har min släkting fått andningsuppehåll, och jag misstänker att detta har direkt samband med detta medicinintag. Vad har läkaren för ansvar, kan jag anmäla honom för otillbörligt utskrivande av läkemedel, eller skall jag bli tvungen att vänta på att det dräper min släkting? Hur hjälper jag till som anhörig att få min släkting att förstå vidden av detta problem och att hon måste genomgå en avgiftning och förhoppningsvis gå ett program för att rena kropp och själ från det alla dessa tabletter ställt till? Jag vill inte att fler i min släkt får en för tidig död på grund av missbruk.
 142901. To top of pageTop Previous message Previous message  
** Re: Tradolan (Reply to: 142885 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Sat, 24 Oct 2009 13:01:27 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Tradolan eller tramadol är en s.k. svag opioid. Den har samma verkan som starka opioider (morfin, heroin, metadon) men har svagare effekt. Liksom andra opioider orsakar den beroende och abstinenssymptom, om man försöker sluta.

Andningsstillestånd är en allvarlig, livshotande biverkan av opioider. En annan allvarlig biverkan är aspirationspneunomi, kräkningar som kommer in i lungorna och orsakar lunginflammation.

Det finns behandling, som gör att man minskar abstinenssymptomen, när man skall sluta med opioider. Din släkting bör gå till en läkare som är specialist på behandling av missbruk. En sådan läkare kan hjälpa din släkting att bli av med beroendet. Man kan t.ex. använda snabb avgiftning under narkos.

Smärtor efter operationer kan i ca 5 % av fallen vara ett år eller längre. Det kan alltså vara så att din släkting fortfarande verkligen har smärtor. Om så är fallet, kan en smärtläkare hjälpa att hitta bättre och mindre farlig smärtbehandling.




You are not logged in
Today's date: Fri, 29 Mar 2024 13:57:01 +0100
KOM 2002