Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Diazepam fungerar inte
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Diazepam fungerar inte

Thread Messages in thread:

reply ** Re: Diazepam fungerar inte , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 22 Mar 2007 20:36
question Diazepam fungerar inte , ****** , 22 Mar 2007 10:43
 97053. To top of pageTop   Next message down
Diazepam fungerar inte
From: ******
Date: Thu, 22 Mar 2007 10:43:07 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej. Jag får medicinen diazepam 10mg av min läkare. Jag är ordinerad två tabletter vid panikångest. jag har tagit upp mitt problem (som jag förklarar senare) som är att jag inte kan ta mer än 20mg om dagen. Jag är ordinerad 20mg max två gånger om dagen. men problemet är att diazepam inte ger någon som helst effekt om jag tar en andra dos under dagen. Min läkare kan inte förklara varför det är såhär. och jag har läst här på webben om halveringstid men jag förstår inte riktigt hur det fungerar. hur många timmar måste jag vänta för att få en lugnande effekt av medicinen? för dom är nästintill som sockerpiller när jag behöver en andra dos under dagen.
 97103. To top of pageTop Previous message Previous message  
** Re: Diazepam fungerar inte (Reply to: 97053 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Thu, 22 Mar 2007 20:36:07 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Eftersom diazepam har en mycket lång halveringstid, kommer en dos att ha kvar sin verkan i ett dygn eller mer. Att diazepam inte verkar kan bero på tillvänjning, då risken för tillvänjning är stor om man tar diazepam regelbundet var eller varannan dag under lång tid.

Har du tagit diazepman var eller varannan dag under lång tid? I så fall har du troligen drabbats av tillvänjning.

20 mg per dag är en mycket hög dos av diazepam. Detta ökar risken för tillvänjning.

Om det är så att du drabbats av tillvänjning, kan du få önskad effekt bara genom en dosökning, men en dosökning är inte tillåten, ingen ansvarig läkare skulle öka dosen för en patient som drabbats av tillvänjning.

Har du prövat andra metoder att behandla panikångest än läkemedel. Läs våra artiklar om behandling av panikångest. Behandling utan läkemedel är den metod man bör pröva först, eftersom den är effektivare och inte ger tillvänjning.

Om det är så att du tagit diazepam regelbundet under lång tid, och drabbats av tillvänjning, kan du inte sluta med detta läkemedel och samtidigt pröva andra effektiva behandlingsmetoder som psykoterapi eller självbehandling. Ty då kommer abstinenssymptomen från diazepam att helt dominera. Utan du måste antingen pröva psykoterapi eller självbehandling samtidigt som du fortsätter med diazepam i den dos du är van vid, eller också först avgifta dig själv och sedan pröva psykoterapi eller självbehandling.

Nackdel med att pröva psykoterapi eller självbehandling före avgiftning är att medicinen kan göra det svårare att lyckas med psykoterapi eller självbehandling, genom att undertrycka de känslor som du behöver lära dig att hantera.

Nackdel med att först avgifta och sedan pröva psykoterapi eller självbehandling är att avgiftningen kan ta lång tid, mellan en månad och ett år är inte ovanligt. Du kommer att må sämre under avgiftningen, men bättre när den väl är avslutad.

Det jag skrivit ovan förutsätter att du har tagit diazepam regelbundet varje eller varannan dag under lång tid (en eller flera månader).

Läs mer om avvänjning från diazepam.

Läs mer om tillvänjning.




You are not logged in
Today's date: Fri, 19 Apr 2024 19:47:06 +0200
KOM 2002