Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Sjuklig nyckfullhet
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Sjuklig nyckfullhet

Thread Messages in thread:

reply Re: Sjuklig nyckfullhet , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 10 May 2009 09:59
question Sjuklig nyckfullhet , ****** , 08 May 2009 10:09
 138448. To top of pageTop   Next message down
Sjuklig nyckfullhet
From: ******
Date: Fri, 8 May 2009 10:09:20 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Jag har ett problem som följt mig ända sen barndomen. Jag lyckas aldrig fastna för någon hobby/sport/ideologi/fritidsintresse/karriär etc. Jag har testat hur många som helst, varit jätteentusiastisk i några veckor-månader, för att sen, oftast över en natt, förlora intresset totalt. Det tog många år innan jag såg mönstret och kunde avfärda förklaringar som att jag inte hittat "min grej" ännu. Jag tror att mitt problem oftare yttrar sig för folk i mellanmänskliga relationer, av någon anledning har detta, som tur är, inte varit något större problem för mig. Jag är 30 år (kvinna) och har haft sammanlagt tre längre, stabila kärleksförhållanden (8år, 2år och 3år). Jag har nu kommit till ett stadie där jag tröttnat på att ens försöka engagera mig i något överhuvudtaget, varför anstränga sig om jag ändå tröttnar ganska snart, och blir lika besviken varje gång? Samtidigt ger det mig mycket dåligt självförtroende, folk i min ålder har ofta en eller flera intresseområden som de brinner för och är bra på, sådana saknar jag. Det finns ju förstås vissa fördelar med mitt symptom, den ständiga inre förändringen och sökandet har fört mig in på ett väldigt brett spektrum av synsätt och upplevelser. Jag är på grund av mitt "handikapp" mycket socialt flexibel och kan umgås med folk ur vitt skilda sociala grupper. Folk upplever mig som intressant att diskutera med och känner att de får förståelse hos mig. Men jag hamnar alltid i periferin i samtliga grupper, då det gemensamma intresset, t.ex musiken, sporten, litteraturen, politiken etc inte är något jag känner för lika starkt som de andra. För två år sedan genomled jag en hypomanisk/manisk episod efter en längre depression. Jag har ingen diagnos, men passar väl in på beskrivningen av cyklotymi. Mina energinivåer pendlar ibland flera gånger per vecka, och jag har svårt att planera mer än några dagar framåt i taget, eftersom jag inte vet om jag kommer att vara dödstrött och associal, eller pigg och sällskapstörstande -eller någon annan kombination av känslotillstånd. Finns det ett ord för det problem jag beskriver? Hur vanligt är det? Går det att bota eller lindra på något sätt? Mycket tacksam för svar!
 138498. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Sjuklig nyckfullhet (Reply to: 138448 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Sun, 10 May 2009 09:59:07 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Det kan finnas ett samband mellan dina problem att fästa dig vid ett speciellt intresse och de symtom du själv beskriver som Cyklotymi.

Om du vill ändra på det här mönstret, behöver du bestämma dig för vilket intresse, du vill ägna dig åt och tvinga dig kvar även under perioder, när det inte känns lustfyllt. Arbeta målmedvetet på att blir mera skicklig, så kommer lusten tillbaka. Använd självdisciplin under de perioder, när du bara vill sluta med ditt intresse.
You are not logged in
Today's date: Tue, 25 Jun 2024 07:43:56 +0200
KOM 2002