Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Att sluta med medicin
  ** Re: Att sluta med medicin
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Att sluta med medicin

Thread Messages in thread:

reply ** Re: Att sluta med medicin , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 10 Dec 2008 13:47
question Att sluta med medicin , 10 Dec 2008 11:51
 133838. To top of pageTop   Next message down
Att sluta med medicin
From: ******
Date: Wed, 10 Dec 2008 11:51:42 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej jag har ätit psykofarmaka sedan 16 dec-00, de sista åren har jag ätit Paroxetin 50 mg samt Xanor 1-2 mg /dag. Xanoren har jag ätit tom 8 mg om dagen tills för ca tre år sedan då vi drog ner och nu är jag nere på 1 mg / dag,Paroxetin Hexal har de under åren varierat mellan dvs olika preparat men denna har jag nu ätit i 3.5 år, fr, 20 mg till 50 mg / dag. Upplever att jag har minnesproblem, dålig på att känna känslor och empai för andra, samt att jag ändå har depprisiva problem så jag funderar på att sluta, hur sakta/fort bör man trappa ner.
 133844. To top of pageTop Previous message Previous message  
** Re: Att sluta med medicin (Reply to: 133838 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Wed, 10 Dec 2008 13:47:18 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Det är bra att tala med en läkare innan man slutar med medicin. I ditt fall lämpligen en psykiater, som är expert på denna typ av läkemedel.

Paroxetin tror jag inte brukar ge stora problem. Men så här skriver man i patient-FASS om att sluta med paroxetin:

Om du hastigt avslutar behandlingen med Paroxetin Sandoz finns det risk för så kallade ”utsättningssymtom”. Då kan du känna dig yr, få känselrubbningar såsom känselbortfall och myrkrypningar (parestesi), sömnstörningar med livliga drömmar, illamående, diarré, huvudvärk, hjärtklappning, skakningar, svettningar, synstörningar, känsla av oro, ångest, bli irriterad, desorienterad. Dessa symtom är vanligtvis milda till måttliga och försvinner av sig själva inom två veckor. Hos en del patienter kan dessa symtom dock vara svåra eller pågå under en längre tid. Vanligtvis uppträder dessa symtom inom 5 dagar efter avslutad behandling.

När du avbryter behandlingen med Paroxetin Sandoz kommer din läkare att hjälpa dig att minska dosen gradvis över veckor eller månader. Detta för att minska risken för utsättningssymtom. Ett sätt att göra detta på är att reducera dosen av Paroxetin Sandoz med 10 mg per vecka.

Om du får utsättningssymtom kan din läkare ordinera att du ska reducera dosen ännu långsammare. Kontakta din läkare om du upplever svåra utsättningssymtom efter avslutad behandling. Läkaren kan be dig att börja ta tabletterna igen, för att sedan sätta ut dem ännu långsammare.

Xanor tillhör gruppen benzodiasepiner. De kan ge abstinenssymptom, i värsta fall i månader eller år. Olika experter har olika åsikt, en del tycker man skall ta det mycket gradvis, annars att man skall sluta tvärt för att snabbt bli av med abstinenssymtomen.

Läs mer om att sluta med benzodiasepiner.




You are not logged in
Today's date: Tue, 16 Apr 2024 11:36:24 +0200
KOM 2002