Hur man gör för att inventera nya frågor som behöver besvaras i FAQ-erna i Web4Health

Man utgår från olika källor till frågor som kanske kan behöva besvaras.

För att avgöra om frågan borde finnas i Web4Health behöver man undersöka följande:

  1. Är det något folk någotsånär ofta frågar efter?
  2. Är det något som vi saknar tillräckligt svar på i Web4Health?
  3. (inte lika viktigt) Finns det andra mycket bättre svar på Internet.

1. Är det något folk någotsonär ofta frågar efter?

Gå till http://wordtracker.com/database/frames/loadframes.php

Om wordtracker begör inloggning, använd loginnamnet "jpalme"och lösenordet "martinw".

Börja alltid med att nollställa listan över lagrade frågor genom att klicka på Clear all längst ned i fönstret från Wordtracker.


Gå därefter till Popularity Search-fönstret och skriv in där ett antal rader med tänkbara söksträngar som webbanvändare kan tänkas använda för att få det svar vi överväger att fråga. Engelska måste användas, Wordtracker har nästan inga svenska ord i sin databas. Om du t.ex. överväger skriva en text om problem med svärmödrar, kan man skriva testfrågor som t.ex:

Mother-in-law problems, Dominant mother-in-law o.s.v. När man klickar på får man efter några sekunder en lista över söktermer. Klicka på de söktermer som kan vara rimliga sökfrågor som den tilltänkta FAQen skall besvara.

Det är ofta bra att bara skriva ett ord i Popularity Search, ty då får man en lista på ett antal olika sökfrågor som innehåller det ordet.

Det är sällan bra att anpassa en sida till enordiga frågor, då chansen att lyckas i konkurrens med alla andra sidor i Google är för liten. Utan man bör i första hand inrikta sig på 2-3-ordiga sökfraser, typ "mother-in-law problems" eller "dominant mother-in-law".

Man kan upprepa Popularity Search flera gånger med olika sökfrågor, t.ex. om man skall hitta söksträngar på sexuella övergrepp på barn, kan man separat använda rutan först för "sexual abuse" och sedan för "molestation".

Efter varje sökning med Popularity Search klickar man i resultattabellen på de svar man tycker är bra frågor för den planerade FAQ-n.

När man inte kan hitta på fler sökfrågor, klickan man på och och får då ett nytt fönster från Wordtracker.

3. Finns andra mycket bättre svar på Internet

Där kan man klicka på och sedan på så får man en tabell, där Wordtracker sorterar fraserna efter hur bra de är. Wordtracker kan då föredra en sällan använd sökfråga med låg konkurrens framför en ofta använd sökfråga med stor konkurrens. Jag brukar välja ord som har relativt hög sökfrekvens ur listan, även om konkurrensen är ganska hög.

Ett annat sätt att undersöka konkurrensen är att i Google skriva sökfrågan "allintitle:" föjt av den sträng man vill testa, t.ex.

"allintitle: mother-in-law problems", se bilden nedan:

Sedan kan man kolla hur många sidor Google hittar som har detta i sin titel. Jag fick det till 323. Man kan även pröva svensk sökning med Google: allintitle: svärmorsproblem, det blev 13 träffar, alltså relativt låg konkurrens.

Om man har Google toolbar installerad i sin webläsare, kan man också kolla Web ranking på de första svaren. Om dessa har högre ranking än 5, kommer de antagligen komma före Web4Health i sökresultat, har de lägre ranking än 5 kommer de antagligen efter Web4Health i sökresultaten.

2. Är det något vi saknar bra information om i Web4Health

Gå till Web4Health avancerade söksida, http://web4health.info/en/advanced-search.html på engelska eller http://web4health.info/sv/advanced-search.html på svenska, och kolla om man hittar liknande FAQer som den man planerar att skriva.

Använd gärna både QuickAsk search och Full text search, för att öka chansen att hitta vad som finns redan i Web4Health.

Hitt man närliggande svar, kan man lägga in länkar till dem i slutet av det nya svaret i Web4Health.