Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Är skamvrå en dålig idé när det gäller barnuppfostran?
  Re: Är skamvrå en dålig idé när det gäller barnuppfostran?
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Är skamvrå en dålig idé när det gäller barnuppfostran?

Thread Messages in thread:

reply Re: Är skamvrå en dålig idé när det gäller barnuppfostran? , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 17 Oct 2006 09:45
question Är skamvrå en dålig idé när det gäller barnuppfostran? , ****** , 17 Oct 2006 09:18
 84203. To top of pageTop   Next message down
Är skamvrå en dålig idé när det gäller barnuppfostran?
From: ******
Date: Tue, 17 Oct 2006 09:18:13 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej!
Jag har en son på 18 månader och för bara ca 2 veckor sedan så började vi med att; gör han något som han inte får göra så räcker det oftast inte med att man säger nej, så vi har gjort så att vi säger till honom att gör han såfår han stå i skamvrån som vi har under trappen, där får han stå ca 3 min och då säger vi till honom att han får stå där och skämmas nu när han inte har lyssnat på oss och då blir han ju jätteledsen så då tycker man ju synd om honom men ibland har det räckt att man hotar med skamvrån och lyder oss. Innan skamvrån så tog vi honom i örat om han var olydig och nu behöver vi inte det om detta funkar i fortsättningen med skamvrån. Nu undrar jag om skamvrån är ett bra eller dåligt sett att göra på och kommer han att få dåliga upplevelser förknippat med utrymmet under trappen för hos mina föräldrar (hans mormor & morfar) så har han också fått stått i skamvrån men bara en gång än så länge för då kastade han ett prydnadsfat i golvet så det gick sönder och då var jag där, som är hans mamma och då sa jag att han fick ställa sig i skamvrån hos mormor och morfar under trappen för att de har också en skamvrå. Är detta elakt. Jag tycker att ta i örat var nog hemskt för något måste man ju göra men får han stå i skamvrån så slipper jag ju göra honom illa för det vill vi inte!
 84204. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Är skamvrå en dålig idé när det gäller barnuppfostran? (Reply to: 84203 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Tue, 17 Oct 2006 09:45:21 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Att ignorera dåligt uppförande och berömma gott uppförande anses ge bättre resultat än straff. Maktmedel mot barn hjälper bara, tills de själva blir starkare. Därefter blir det synd om föräldrarna. Om man från börja visar barnet att man kan lösa problem, så att båda parter blir nöjda, kommer de att fortsätta förhandla, även sedan föräldrarna har blivit den svagaste parten. Jag skulle inte ställa ett barn i skamvrån. Föräldrar har så många andra möjligheter att sätta gränser för sina barn. Det är viktigt att barnet får uttrycka sina känslor. Skam- och kroppsstraff är ju sedan länge avskaffade i svensk lag. När det gäller små barn kan man lyfta undan barnet eller ta bort det ömtåliga psydnadsfatet samtidigt som barnet får skrika ut sin besvikelse över att bli hindrad i sin upptäckariver.
You are not logged in
Today's date: Sat, 15 Jun 2024 23:23:22 +0200
KOM 2002