Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Avslutad frågespalt: Fråga juristen gratis svar på juridiska frågor
  Sambolagen
  Re: Sambolagen
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Sambolagen

Thread Messages in thread:

reply Re: Sambolagen , ****** , 07 Sep 2006 08:55
question Sambolagen , ****** , 06 Sep 2006 17:30
 80113. To top of pageTop   Next message down
Sambolagen
From: ******
Date: Wed, 6 Sep 2006 17:30:29 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Ett par är sambo sedan 25 år. De har två vuxna barn. Villan ägs av mannen ensam, lånen är skrivna på honom, han har betalat alla kostnader på huset (lån, räkningar, underhåll, reparationer, tillbyggnader, material, verktyg) i alla år. Han har också betalat vissa kostnader för kvinnan till exempel hennes bil och bensinen. Hon kör till arbetet och får skatteavdrag på ca 10 000 kr/år. Kvinnan har betalat de flesta möblerna och annat bohag. Hon har betalat större delen av matkostnaderna och konsumtionsvaror till hushållet i alla år, samt kläder mm till barnen när de var små. Personliga tillhörigheter, fritid, resor, nöjen mm har de betalat var för sig. Han har egna besparingar i fonder. Nu ska de separera. Vad krävs för att fastigheten ska vara/inte ska vara bodelningsbar enligt sambolagen? Om den inte är det, vad krävs för att kvinnan ska kunna göra anspråk på dold äganderätt?

Har någon av dem rätt att dela något av det lösöre/kapitalvaror den andra äger/betalat? Har hon rätt att dela hans besparingar? Har hon rätt till ersättning för mat mm som hon betalat i alla år? Hur beräknar man lämpligen vilka summor som det är rätt/rimligt att var o en av dem har rätt till? Finns det några andra hänsyn man ska tänka på, kan hon till exempel begära skadestånd eller liknande för att han lämnar henne mot hennes vilja?
 80185. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Sambolagen (Reply to: 80113 from ****** )
From: ******
Date: Thu, 7 Sep 2006 08:55:33 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply
Om fastigheten är anskaffad för gemensamt bruk ingår den enligt sambolagen i bodelningen, liksom bohaget. Besparingar ingår inte.

Jag känner inte till om frågan om obehörig vinst i samboförhållanden har prövats i svensk rätt, det vill säga om den som gjort insatser för förbättring av den andre sambons egendom kan ha ett penningsanspråk.

You are not logged in
Today's date: Fri, 29 Mar 2024 13:29:39 +0100
KOM 2002