Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Kan det vara skadligt för ett barn att en förälder blir arg?
  Re: Kan det vara skadligt för ett barn att en förälder blir arg?
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (plain)  Kan det vara skadligt för ett barn att en förälder blir arg?

Thread Messages in thread:

reply Re: Kan det vara skadligt för ett barn att en förälder blir arg? , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 12 Feb 2005 20:06
plain Kan det vara skadligt för ett barn att en förälder blir arg? , ****** , 12 Feb 2005 19:12
 41060. To top of pageTop   Next message down
Kan det vara skadligt för ett barn att en förälder blir arg?
From: ******
Date: Sat, 12 Feb 2005 19:12:15 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

plain
Hej!

Ibland (inte så ofta) blir jag jättearg på min son som är 4,5 år. Jag har reflekterat mycket över ilskan och känt den som en positiv kraft som tydligt visar mig när mitt barn överskrider mina gränser. Därför visar jag min ilska för honom och kan skrika rätt högt vid sådana tillfällen. Vidare har jag tänkt att det bygger på intuition och tycker att ilskan visar mig vägen när det verkligen är viktigt att jag säger ifrån. Det här händer inte så ofta, kanske en gång i månaden i genomsnitt, och alltid i situationer när mitt barn är mycket obstinat och inte alls lyder mig. Efter att jag låtit ilskan välla ut brukar han faktiskt göra som jag säger. Det händer aldrig att jag använder våld i sådana här situationer. Ibland efter ett tag pratar jag med honom om situationen och förklarar varför jag blev så arg.

Min man reagerar på den här ilskan och tycker att jag ska lära mig hantera den, han tror inte att det är bra för små barn att uppleva de här situationerna. Detta gör att jag blir jätte-osäker, jag har ju haft ilskan som en ledtråd ibland och verkligen känt tillit till den. Nu undrar jag om min man har rätt, borde jag lära mig att hantera den här ilskan och inte bara använda den som en intuitiv urkraft när jag vill säga ifrån?

Tacksam för svar, hälsningar Marie Björklund
 41064. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Kan det vara skadligt för ett barn att en förälder blir arg? (Reply to: 41060 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Sat, 12 Feb 2005 20:06:56 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Eftersom din man reagerar, kan du väl begrunda vad han säger.

Att bli arg kan vara ett sätt att med maktmedel få sin vilja igenom. Jag har träffat många vuxna som med fasa minns sina föräldrars vredesutbrott. Vill du själv bli utsatt för andras intuitiva urkraft eller föredrar du att bli bemött på ett annat sätt?

Barn testar gränser hela tiden och att visa starka känslor kan markera nödvändiga gränser. Det handlar mycket om hur man utrycker sin vrede, att skrika elakheter är aldrig rätt.

Alla behöver få bli hörda innan familjen fattar beslut. Har din son samma rätt att bli arg som du? Barn, som får lära sig att man tar hänsyn till deras vilja, blir mer hänsynsfulla mot sina föräldrar senare i livet.

Barn tar efter sina föräldrar. Vill du att din son skall lära sig att det är OK med vredesutbrott i sitt förhållande till andra människor, när han blir vuxen?
You are not logged in
Today's date: Tue, 18 Jun 2024 04:12:37 +0200
KOM 2002