Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Ångest och svåra orostankar pga stress?
  Re: Ångest och svåra orostankar pga stress?
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Ångest och svåra orostankar pga stress?

Thread Messages in thread:

reply Re: Ångest och svåra orostankar pga stress? , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 16 Sep 2018 17:03
question Ångest och svåra orostankar pga stress? , ****** , 22 Feb 2018 17:09
 198028. To top of pageTop   Next message down
Ångest och svåra orostankar pga stress?
From: ******
Date: Thu, 22 Feb 2018 17:09:19 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej!

Jag är en 27-årig kille som läser sista terminen på min universitetsutbildning. I samband med att jag skrev min c-uppsats arbetade jag väldigt mycket, samtidigt som jag hade ett väldigt aktivt socialt liv både i staden där jag pluggar, men åkte också ofta hem och hälsade på vänner och familj. Det fanns sällan tid för återhämtning. Jag har dessutom levt i en destruktiv relation där jag blivit illa behandlad - vilket har lett till att jag har svårt att slappna av även när jag är hemma. Jag är fortfarande kvar i den relationen.

Jag har alltid varit väldigt socialt, haft fullt upp, är väldigt generös, ödmjuk, omtänksam. Sätter alltid andras behov framför mina egna. I slutet av december bestämde jag mig för att sluta jobba extra, och bara fokusera på studierna min sista termin. Jag valde även att begränsa mitt sociala liv och var mycket hemma, kollade TV och sådär. Tog långa promenader.

I början var det svårt att komma ner i varv, jag kände mig rastlös. Nu känner jag istället att rastlösheten har övergått till en oro. Jag oroar mig över vart jag skall bo, om jag skall få något jobb, hur det blir om jag lämnar min partner.

Jag har fått orostankar om sjuka saker som jag aldrig haft tidigare, att jag skall skada någon, trots att jag inte vill, samt att jag vet att detta bara är orealistiska tankar.

Min fråga är egentligen:
Kan oro och ångest utlösas av ett extremt högt stresspåslag?
Kan man få katastroftankar/orostankar av att inte veta? Jag tar examen om 4 månader och har varken boende, jobb, relation utstakat.

Jag har förstått att min kropp är inställd på "kamp-flykt-läge" Jag undrar hur kroppen påverkas av att vara inne i det läget konstant över en längre tid?

Låt säga att jag mått dåligt i min relation i 5 månader, velat lämna men klarar det inte, är orolig över hur det ska bli, med jobb, skola, boende. Att ständigt gå med den oron, kan den leda till orostankar? Föder oro mer oro?

Tack!!


 211713. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Ångest och svåra orostankar pga stress? (Reply to: 198028 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Sun, 16 Sep 2018 17:03:51 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply
För att klara av livet behöver du växla mellan anspänning och avslappning. Att oroa sig löser inga problem. Du behöver arbeta på att lösa ett problem i taget för att nå dina mål.

Först ska du klara av dina studier. Du har egentligen inte tid att bekymra dig, du behöver använda tiden till att plugga. När du har din examen, är det dags att söka arbete. Ta det bästa jobb du lyckas få. Du behöver pengar till en bostad. Om arbetet inte motsvarar din förväntningar, har du ändå fått arbetslivserfarenhet och kan söka nya jobb senare.

Beställ gärna tid hos mig med din flickvän. Vi kan tillsammans reda ut om det finns underlag för en lång och lycklig relation mellan er. Mitt telefonnummer är 08-664 60 92. Eventuellt behöver du även speciell behandling mot din ångest, vilket jag kan ge dig.
You are not logged in
Today's date: Sat, 19 Oct 2019 19:32:01 +0200
KOM 2002