Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Vår dotter har problem med psykisk hälsa och relationer
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Vår dotter har problem med psykisk hälsa och relationer

Thread Messages in thread:

reply Re: Vår dotter har problem med psykisk hälsa och relationer , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 10 Jul 2015 22:57
question Vår dotter har problem med psykisk hälsa och relationer , ****** , 22 Jun 2015 13:42
 182543. To top of pageTop   Next message down
Vår dotter har problem med psykisk hälsa och relationer
From: ******
Date: Mon, 22 Jun 2015 13:42:21 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej!
Vår dotter 37 år har alltsedan barndomen haft problem med relationer, struktur, sömn och självuppfattning. Jag känner mig maktlös, jag kan inte hjälpa henne och inte resonera med henne. Hon "kämpar" ständigt för att klara varje dag och vardagens rutiner kan ibland vara oöverstigliga för henne, samtidigt som hon kan arbeta dygnet runt med ett specifikt projekt (frilansarbetar som och är utbildad kostymdesigner). Hon har sovit dåligt sedan babystadiet, alltså alltid, hela livet, inga bra perioder. Sedan skolåldern har hon somnat framåt 3-tiden eller senare, och sedan måste jag dra upp henen på morgonen. Ofta säger hon att hon inte har sovit alls. Om hon har möjlighet, däremot, kan hon sova djupt hela förmiddagen. Hon lägger ner mycket tid på sitt utseende, oavsett om hon har bråttom, tidsuppfattningen har alltid varit usel, hon kommer för sent till allting. Hennes pappa brukade kalla henne för "troublemaker" när hon växte upp. Därför att hon alltid skulle bråka om något, provocera. Hon hade/har ingen insikt i detta utan tycker att det är vi som inte lyssnar, att vi tokig-gör henne. Hon har lätt för att skuldbelägga andra, svårt för att glömma en oförrätt, svårt att se sin egen del i en uppkommen situation. Hon ser inte sig själv som andra ser henne. Hon är ofta aggressiv, arg, ilsken, eller djupt förtvivlad, och då måste en bror eller syster rädda henne. Psykakuten eller många timmars samtal. Hon är väldigt rigid vad gäller mat, hälsa, kropp, rättvisa, miljö och djurplågeri. Hon söker och finner hela tiden "sanningar", som vi inte kan diskutera med henne. Hon har ett stort behov av att bli bekräftad, och allt hon gör ska vara "bäst". Hon är oförmögen att se saker från andras perspektiv, hon är egocentrisk. Hon strör saker omkring sig, ingen ordning, allt blir kaos. Att ha ordning och struktur tar enormt mycket energi från henne. "Ingen hjälper mig" säger hon, fastän både vi föräldrar och hennes syster och bror har hjälpt henne mycket, det minns hon inte. Hon saknar ödmjukhet, förlåtande inställning,och tacksamhet. Hon säger aldrig förlåt eller tack. Hon är väldigt stolt och envis. Hon har dålig ekonomisk uppfattning. Ibland gör hon av med alla pengarna på en dyr kjol eller stövlar, och sedan måste hon låna till mat. Samtidigt är hon intelligent, kreativ, konstnärlig, engagerad, magisk och strålande när hon mår bra. Vacker. Relationen med sambon, liksom med alla tidigare pojkvänner, är ständigt i gungning. Han har det väldigt jobbigt med henne. Hon ringer aldrig hem annat än för att låna pengar. Hon klagar på att vi inte ringer henne, inte hälsar på. Men när vi ringer svarar hon inte. När jag försöker göra upp om att komma till henne passar det inte, hon har annat för sig. Hon och sambon en liten dotter på 4 år tillsammans och jag är rädd att hon ska bli lidande av sin mammas beteende och alla bråk med obegripliga anklagelser.
Hon har lite egen insikt och har gått till olika psykologer och beteendevetare för att bli utredd och hjälpt, under två års tid. Men tyvärr ser jag inte att hon blivit hjälpt alls. De tror att hon har ett trauma från barndomen som upprepar sig, det är väl ungefär allt (i alla fall allt vi får veta, och vi blir skuldbelagda). Vi föräldrar funderar allvarligt på om hon kan ha en "diagnos", alltså AS eller ADHD eller liknande? Varför är livet så förvirrat och svårt för henne?
HUR kan jag hjälpa min dotter?
 182580. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Vår dotter har problem med psykisk hälsa och relationer (Reply to: 182543 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Fri, 10 Jul 2015 22:57:31 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply
Er dotters respektlösa, arroganta uppträdande och orimliga förväntningar på er får mig att tänka på en narcissistisk personlighetsstörning. Du har redan gjort allt du har kunnat för din dotter. Sluta skuldbelägg dig själv. Om du har möjlighet, hjälp henne med barnpassning, så att ert barnbarn får känna trygghet hos er och lära sig hur ett lugnare familjeliv kan fungera.

Vad kännetecknar en personlighetsstörning?
Svar: Upplevelser och beteenden är avvikande.
Känslorna verkar orimliga för omgivningen.
Svårigheter och problem när det gäller mellanmänskligt samspel.
Dålig impulskontroll.

Kognitiv terapi kan förbättra tillståndet vid personlighetsstörningar. Föreslå även din dotter att be en läkare skriva ut Propavan, eller något annat lämpligt sömnmedel.




You are not logged in
Today's date: Thu, 28 Mar 2024 10:17:11 +0100
KOM 2002