Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Stressad
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Stressad

Thread Messages in thread:

reply Re: Stressad , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 04 Apr 2014 21:30
question Stressad , ****** , 18 Mar 2014 09:59
 179909. To top of pageTop   Next message down
Stressad
From: ******
Date: Tue, 18 Mar 2014 09:59:53 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej!

Jag är 17 år och läser andra året på teknikprogrammet. Min uppväxt kan jag beskriva som välordnad och trygg. Mitt stora intresse har alltid varit fotboll och jag spelar även i Kopparberglaget i stan.

Jag har alltid varit väldigt målinriktad och haft höga krav på min egen prestation. Endast A i skolan är bra för mig! Detta gäller för allt jag tar mig an i livet; skolarbete, idrott, relation med kompisar. Jag upplevde ofta när jag gick på högstadiet att kunskapskraven var lågt ställda eller i alla fall att jag inte behövde anstränga sig så mycket för att få höga betyg. På högstadiet upplevde jag också att jag hade tid för vänner och klasskompisarna var bara oambitiösa.

Däremot tycker jag nu, efter ett och ett halvt år på gymnasiet, att kunskapskraven har höjts betydligt och att jag inte längre är ensam om att vara studiemotiverad i klassen. Studierna har nu övergått till en stress då prestationsångesten tar över mig. Proven och inlämningar kommer väldigt tätt och jag känner att fritiden inte räcker till för skolarbete, fotboll och vänner. Det senaste halvåret har jag därför prioriterat näst intill all min tid på plugg istället för att umgås med mina vänner. De senaste två månaderna har jag misslyckats med tre prov i olika ämnen. Jag har misslyckats på så sätt att jag inte nått det betyg som jag förväntat sig. Dessutom har jag en stor brist på sömn. På ett prov fick jag en total blackout och efter det så lyckades jag inte finna någon ny kraft. Jag har känner mig helt borta den senaste tiden i skolan och lyckas inte plugga då informationen inte går in. Jag insåg att jag inte klarar av att hantera all min stress när jag en dag svimmade när jag var ute och sprang. Det var också då jag märkte att kompisarna inte hörde av sig längre, när jag verkligen behövde dem. Jag har inset att jag inte orkar mer. ”Det känns som att jag misslyckas med allting just nu…” jag vet inte vad jag skall göra för att komma tillbaka?

Mvh

 179968. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Stressad (Reply to: 179909 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Fri, 4 Apr 2014 21:30:05 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply
Nu går du med kurskamrater som är lika duktiga som du. Du har inte blivit sämre, men du har fått hårdare konkurrens. Gör så gott du kan och acceptera de betyg du får, även om det inte blir A längre. Det är viktigt för din framtid att du genomför studierna och får en examen. Du har inte misslyckats om du blivit godkänd på proven. Dina höga krav på dig själv stressar dig så att du riskerar att misslyckas i onödan.

Ingen har någonsin brytt sig om mina betyg från psykologutbildningen vid Stockholms Universitet. Det enda som betydde något för min framtid var att jag fick en examen.

Kanske har du drabbats av en utmattningsdepression. I så fall behöver du koppla av med vila och promenader i friska luften tills du har återhämtat dig. Tala med en läkare om remiss till psykoterapi och eventuell medicinering.




You are not logged in
Today's date: Fri, 29 Mar 2024 08:50:48 +0100
KOM 2002