Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Sömnlöshet pga olycka
  Re: Sömnlöshet pga olycka
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Sömnlöshet pga olycka

Thread Messages in thread:

reply Re: Sömnlöshet pga olycka , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 20 Jan 2011 16:04
question Sömnlöshet pga olycka , ****** , 20 Jan 2011 05:42
 157630. To top of pageTop   Next message down
Sömnlöshet pga olycka
From: ******
Date: Thu, 20 Jan 2011 05:42:05 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej.
Niclas 18 år här.
Jag skriver nu efter en rad sömnlösa nätter. Det har pågått ett bra tag nu och jag vet inte riktigt vad jag skall ta mig till. För att du ska förstå vad som mitt problem är tänker jag från början berätta om det.

Den 5 november åkte jag till Langkawi, en ö utanför Malaysia. Jag hade där en av dom mest underbara tiderna i mitt liv. Helt fantastiskt landskap och fin natur. Härligt klimat och ja - allt. När vi hade 4 dagar kvar till hemresa gick jag och min kompis ner till vattnet för att bada. Det var en blåsig dag med ganska mycket vågor.

När jag kommit i vattnet till midjehöjd känner jag något i knävecket. Jag förstår snabbt att jag blivit bränd av en manet och rusar upp på stranden med min kompis tätt i hälarna. Klagar lite över smärtan och går sedan in på hotellrummet för att hälla på vinäger.

Efter 15 minuter börjar jag må dåligt. Jag får väldigt ont i mellangärdet och mår lite smått illa. Efter ca 15 minuter till har det spridit sig i hela kroppen. Jag har vid det tillfället ont överallt. Stickningar i hela huden, ansiktet, benen, armarna, ja överallt. Har även en svår huvudvärk.

Min kompis och jag hade planerat att gå upp i bergen för att utforska vilket vi även gjorde. Jag ville inte beklaga mig över hur jag mådde (var väl antagligen för chockad för att agera smart och åka till doktorn direkt). Min kompis märker på mig att jag mår dåligt eftersom jag jobbar hårt för att andas i taxin. Gjorde detta för att lättare handskas med smärtan. Två timmar senare bestämmer vi oss för att åka till läkaren.

Där får jag en stor spruta med anti-venom och sedan massvis med smärtstillande och anti-histaminer samt febernedsättande. På kvällen drar mina kompisar ut till något partyställe men jag väljer att stanna hemma eftersom jag är slut i kroppen och fortfarande mår lika dåligt trots allt smärtstillande. Han berättar också att det finns dödliga maneter på vår strand. Blev mer bekant med det när jag kom hem från doktorn. Läste om kubmanet och irukandji manet där den sistnämnda stämde väl överens med mina symptom.

Under kvällen kan jag inte somna. Har en överhängande känsla av att jag inte kommer att vakna upp nästa morgon. Får hög feber under natten och mår väldigt dåligt.

Hur som haver så åker vi hem på det bestämda datumet. Men när jag kommit hem känner jag mig väldigt nere. Hade en stor lust att storgråta. Gick med denna känsla i 2 veckor innan det började släppa. Fick ligga inne på sjukhus 2 dagar efter min hemkomst på observationavdelningen pga. manetstinget.

Nu har jag varit vaken hela natten för att jag inte kunnat rensa tankarna. Tänker hela tiden på den där jäkla maneten. Mår väldigt dåligt av att tänka på den. Kommer ihåg hur jag mådde just då och känner nästan av smärtan. Har läst mycket om irukandji syndromet på internet för att få en förklaring av vad som egentligen brände mig därborta. Att läsa att det är världens giftigaste djur gör inte heller saken bättre. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Vill prata med någon men samtidigt inte lägga min tyngd på någon annans axlar.

Det tär på mig, är som om jag har någon form ad dödsångest efter denna olycka. Hjälp mig att göra något. Bör jag uppsöka psykolog? Jag vet inte vad jag ska ta mig till :(
 157652. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Sömnlöshet pga olycka (Reply to: 157630 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Thu, 20 Jan 2011 16:04:19 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Du kan ha drabbats av posttraumatisk stress. Den går att behandla framgångsrikt med psykoterapi. Om du bor i Stockholmstrakten, får du gärna beställa tid hos mig.
You are not logged in
Today's date: Wed, 22 Aug 2018 01:27:42 +0200
KOM 2002