Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Min bror..
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Min bror..

Thread Messages in thread:

reply Re: Min bror.. , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 28 Mar 2010 11:25
question Min bror.. , ****** , 27 Mar 2010 17:46
 147845. To top of pageTop   Next message down
Min bror..
From: ******
Date: Sat, 27 Mar 2010 17:46:20 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej, jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Själv är jag 19 år och bor hemma med mina föräldrar och min bror som är snart 25 år.
Jag skriver nu till er eftersom vi har "problem" med honom. Han har påbörjat flera utbildningar, utan att fullfölja någon. Alla avbröt han efter senast 1 år. Han försöker inte hitta ett heltidsjobb eller liknande, utan är nu timanställd här i närheten, det jobbet fick han tackvare mamma Han trivs med jobbet, men anstränger sig inte märkbart för att få fler timmar där eller på andra avdelningar i hotellet.
Problemet är att han inte riktigt är med i familjelivet. Vi tror att han är datormissbrukare eller liknande. Han kan inte rutinmässigt hjälpa till i hemmet, som att göra tvätten, plocka undan disken. ibland hjälper han till, men bara för att han måste. om ens då. Mina föräldrar är förtvivlade. De är medvetna om att andra kanske redan hade kastat ut honom, med tanke på hans lathet etc. Men, när han bodde själv tidigare, hörde han inte av sig på flera månader. Mina föräldrar körde över halva sverige för att kolla om han fortfarande lever och hittade honom i sin smutsiga lägenhet, där det låg 7 tvättmaskiner med smutstvätt, 2 djupa tallrikar fulla med ciggfimpar. En annan gång bodde han ensam i en ort närmare hemmet. det gick bättre, men bara för att vi ibland åkte och kollade hur han hade det, samt att han hade det dåvarande jobbet i gångavstånd. Mina föräldrar undrar hur det ska bli när de inte är. Vem ska då ta hand om honom?

Min pappa ska ha sagt till min mamma att han tycker brorsan står emellan dem. det fick mig nu att skriva hit. Vi vet inte vad vi kan göra. Vi kan inte länga ut honom, han är för labil för det. Det funkar inte med ett schema om vad han (och jag) ska göra i hemmet, han följer det några dagar men sen bryr han sig inte. vi kan inte totalt ignorera honom heller.

Ibland, när ingen är hemma, kan det dock hända att han frivilligt städar eller gör andra sysslor i hemmet. Men det är bara ibland, och det är sällan han utifrån sig själv hjälper till.

Vad kan vi göra? vart kan vi eventuellt få hjälp?
Vi kan inte prata med honom heller, han vill inte lyssna på sådant och blir arg och sur med detsamma, drar sig tillbaka till sitt rum och spelar dator. Det gör det extra svårt att nå honom och komma fram till en lösning.

/orolig syster
 147856. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Min bror.. (Reply to: 147845 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Sun, 28 Mar 2010 11:25:11 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Det blir väl du som tar hand om honom, när dina föräldrar dör. Men ingen kan tvinga dig. du har inte skyldighet att göra det.

Strunta i listorna, de fungerar ju inte. Be istället din bror vänligt, om det ni vill att han ska göra i hemmet. Uttryck er kortfattat och rakt på sak: Vill du diska? Skulle du vilja hänga tvätten? Vill du dammsuga? Ge honom mycket uppskattning, när han gör er nöjda.

Beröm allt som är bra med honom, så ofta ni kan. Kritisera honom inte, men be vänligt om det ni vill ha istället. Säg inte: Måste du slänga dina smutsiga kläder över hela huset! Säg istället: Vill du lägga dina smutskläder i tvättkorgen i fortsättningen? Så hjälper ni honom att utvecklas och bli bättre.
You are not logged in
Today's date: Mon, 28 Nov 2022 05:36:39 +0100
KOM 2002