Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Insomnia
  ** Re: Insomnia
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Insomnia

Thread Messages in thread:

reply ** Re: Insomnia , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 05 Mar 2010 22:01
question Insomnia , ****** , 04 Mar 2010 21:52
 147096. To top of pageTop   Next message down
Insomnia
From: ******
Date: Thu, 4 Mar 2010 21:52:44 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Är nu 76 år och har lidit av insomnia i 34 år pga posttraumatiskt stress-syndrom. Under det sista året har jag använt mer sömntabletter än tidigare utan att göra något avbrott. Under det senaste halvåret har jag tagit benzodiazepiner, särskilt Noctamin, 2mg men också Lexatin,3 så gott som varje natt.
Jag oroas nu av att jag blivit beroende och grips alltid av oro vid sänggåendet. Ibland försöker jag sova utan medel men ligger då vanligen vaken större delen av natten.
Jag försöker naturligtvis emellanåt att avbryta mitt bruk men sover då oftast ingenting alls.
Min husläkare i Stockholm har under ett par år skrivit ut Propavan, vilket jag tycker ger stark dageneftereffekt utan att vara lika effekt som de ovan nämnda medlen.
Mitt trauma har aldrig blivit tillfredsställande behandlat. Har bara under korta perioder fått oregelbundna samtal och aldrig följts av en och samma läkare.
Det är nu femton år sedan jag senast talade med en psykiater, men hon trädde ur tjänst efter en kort tids samtal. Emellertid förskrev hon Prozac vilket jag tog under em femårsperiod, vilket då hjälpte. Men eftersom jag blevorolig för att det långvariga bruket kunde leda till tillvänjning, ville jag sluta, vilket gick utan problem.
Men i stället började jag åter med sömnmedel och har fortsatt fram till nu, alltså under tio år.
Benzodiazepiner har jag, som sagt, endast tagit under det senaste halvåret.

Det jag längtar mest efter i livet är att få sova något så när normalt igen.

Kan ni föreslå något som ni tror kan hjälpa mig, skulle jag bli så tacksam som en människa kan bli.
Hälsningar

 147120. To top of pageTop Previous message Previous message  
** Re: Insomnia (Reply to: 147096 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Fri, 5 Mar 2010 22:01:45 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Lås våra artiklar om sömn och sömnsvårigheter. Regelbundna sov-vanor, daglig motion och avslappningsövningar kan hjälpa. En del personer somnar bättre om de lyssnar på musik eller radioprogram. Man kan enkelt ladda mer Sveriges radios talprogram som podradiosändningar, och lägga upp dem på en MP3-spelare och lyssna på, när man skall sova. Andra personer har lättare att sova, om de har för vana att läsa, när de skall somna.

Om du vill gå läkemedelsvägen: Har du prövat Saroten? 25-50 mg på kvällen hjälper många. Börja med lägre dos de allra första dagarna. Det hjälper många och man tvingas inte ta högre och högre doser för att få effekt.

Om inte Saroten hjälper, kanske du kan pröva Immovane. Det är ett läkemedel som liknar Benzodiasepinerna men är mera snävt avgränsat på just sömn. Det finns risk för tillvänjning, så att man till slut tar högre och högre dos utan att det hjälper. Men för vissa personer uppträder inte dessa problem. Överstig aldrig dosen 7,5 mg/dygn. Får du behov av högre dos än 7,5 mg/dygn, är det tecken på tillvänjning och då är det bättre att sluta, med stegvis små dosminskningar i taget för att inte få abstinenssymptom.




You are not logged in
Today's date: Fri, 29 Mar 2024 00:40:07 +0100
KOM 2002