Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Vår dotter samlar skräp
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Vår dotter samlar skräp

Thread Messages in thread:

reply Re: Vår dotter samlar skräp , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 05 Oct 2009 22:38
question Vår dotter samlar skräp , ****** , 05 Oct 2009 11:57
 142260. To top of pageTop   Next message down
Vår dotter samlar skräp
From: ******
Date: Mon, 5 Oct 2009 11:57:21 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej!

Vår dotter som är 9 år har sedan skolstarten denna termin börjat samla ihop grenar, kottar, barkbitar, tomma förpackningar och annat skräp längs vägen till och från skolan som hon fyller sin ryggsäck och ibland gympapåsen med. Hon drar in det i hallen och ibland i sitt rum. Vi har blivit arga på henne eftersom hon skräpar ner inomhus och också smutsar ner sin ryggsäck. Vi har gjort klart för henne att det är förbjudet och att konsekvensen om hon fortsätter är indraget lördagsgodis och veckopeng. Konsekvbenserna har också verställts, denna helg blev hon utan. Trots detta fortsätter hon, och när vi frågar henne varför säger hon att hon inte kan låta bli. Det skräp hon inte har fått ta in har hon dumpat på garagegolvet upptäckte vi, och när vi slängde detta blev hon hysterisk och ville ta upp det ur soptunnan igen. Hon har alltid haft svårt att slänga saker, allt ska sparas: teckningar, förpackningar, pyssel från skolan, gamla leksaker, urvuxna kläder m.m. Detta har vi delvis hanterat genom att kasta saker i smyg (hon saknar dem inte när de väl är utom synhåll), men i ljuset av denna utveckling är det kanske ingen bra metod? Det känns som ett jätteproblem nu, och är väl bara en tidsfråga innan kompisarna börjar reta henne för att hon samlar skräp. Hur ska vi hantera detta; måste vi söka professionell hjälp?

Med vänlig hälsning,

Orolig mamma
 142279. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Vår dotter samlar skräp (Reply to: 142260 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Mon, 5 Oct 2009 22:38:44 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Ja, ni behöver kontakt med en barnpsykiater. Er dotters symtom kan vara ett uttryck för tvångssjukdomen OCD. Att straffa henne har ingen effekt. Sjukdomen är mycket starkare. OCD kan behandlas med kognitiv beteendeterapi och SSRI-medicin. Att slänga saker i smyg kan vara nödvändigt, för att inte hela hemmet ska bli belamrat.
You are not logged in
Today's date: Tue, 14 Aug 2018 15:35:02 +0200
KOM 2002