Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Osjälvständig
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Osjälvständig

Thread Messages in thread:

reply Re: Osjälvständig , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 12 Sep 2009 21:35
question Osjälvständig , ****** , 12 Sep 2009 19:13
 141482. To top of pageTop   Next message down
Osjälvständig
From: ******
Date: Sat, 12 Sep 2009 19:13:34 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej, jag är 16 år och för ett tag sedan insåg jag att mycket av mina problem i vardagen orsakas av att jag är väldigt osjälvständig. Och ja, skulle väl behöva råd för det.
Men i vilket fall kanske jag ska förklara vad jag menar med osjälvständig:

Jag är helt enkelt livrädd för att bli övergiven och har väldigt obehagliga minnen av det från tidig barndom. Jag är rädd när min närmaste vän umgås med andra eftersom h*n kanske tycker om sina nya vänner bättre och överger mig och har hänt att jag drömt mardrömmar om att min mamma överger mig.

Om jag går någonstans(stan exempelvis) för att möta någon så mår jag till och med fysiskt illa ibland eftersom jag blir så osäker och oskyddad när jag är ensam och ute.

Jag kan aldrig bestämma mig för någonting eller ta ansvar över mig själv. Det kan vara från en sådan sak som vilken tröja jag ska köpa så behöver jag att någon säger åt mig att jag SKA köpa den, till vilket gymnasium jag ska börja i. Jag litar inte på mitt egna omdöme så jag började i en skola som min vän i princip bestämde för mig. Jag avskyr att behöva ta ansvar över saker, jag klarar verkligen inte av att ta ansvaret över varken stora eller små saker.

Om jag ska göra ett skolarbete så går det åt helvete. Jag litar inte på att jag gör rätt och gör då hellre ingenting alls än gör fel så att någon blir missnöjd med mig eller säger att jag gör rätt. För att jag ska göra något över huvud taget krävs det att någon hela tiden uppmuntrar och förklarar exakt vad jag ska göra så att det inte blir fel, annars blir jag för osäker.


Men jag tror inte det verkar som om jag på något sätt är en blyg(är jag verkligen inte) eller undergiven person på något sätt, tvärtom tror jag. Hur som helst vet jag inte om detta är någonting jag helt enkelt kommer växa ifrån eller om jag borde gå och snacka med någon eller nåt? Jag vågar i vilket fall inte prata med någon om det ju nu inte är något fel. Vilket det väl antagligen inte är?
 141483. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Osjälvständig (Reply to: 141482 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Sat, 12 Sep 2009 21:35:34 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Om en vuxen människa fungerade som du, skulle det anses som ett allvarligt problem. Men unga människor förändras och utvecklas mycket och kan växa ifrån tidigare sätt att fungera.

Du kan själv bidra till din utveckling genom att börja vänja dig att ta ansvar för dina tankar och beteenden. Börja agera och tänka som en självständig individ. Till slut växer du, förhoppningsvis, in i din nya roll. Ta gärna kontakt med en psykoterapeut.




You are not logged in
Today's date: Fri, 29 Mar 2024 00:35:24 +0100
KOM 2002