Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Mytomani
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (reply)  Mytomani

Thread Messages in thread:

reply Re: Mytomani , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 13 Dec 2008 00:53
reply Mytomani , ****** , 12 Dec 2008 14:16
 133927. To top of pageTop   Next message down
Mytomani
From: ******
Date: Fri, 12 Dec 2008 14:16:35 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply
Hej!

Jag är sedan några månader tillbaka tillsammans med en kille som jag tror är lite av en mytoman. Märkte väldigt tidigt att han hade väldigt svårt att vara sig själv och gärna överdrev saker när han återberättade dem. Men väldigt nyligt har det kommit fram att flera saker som han sagt om sin barndom aldrig har hänt. Han har hittat på händelser som aldrig har inträffat. Även personer som aldrig har funnits. T.ex att han har haft en flickvän som begick självmord. Men den personen har aldrig funnits.

När lögnerna inte alls gick ihop längre så ställde jag honom mot väggen och han erkände att han hade ljugit om flera saker. Problemet är att han har ljugit under en väldigt lång tid och ofta om samma saker, så han säger själv att han inte är helt säker på vad som är sant och vad som är lögn lägnre. De största sakerna som han har ljugit om vet han inte är sant. Det är mer mindre och kanske egentligen ganska obetydliga saker som han själv är lite osäker på om de har inträffat. Sedan säger han att när han ljuger så tror han själv på vad han säger. Det är först efteråt som han kommer på att det inte är sant.

Han har haft problem med att vara sig själv under hela sitt liv och därför hittat på saker om sig själv istället. Han är idag 23 år. Jag har pratat med en av hans barndomskompisar om det här och han säger att det har blivit bättre med åren. De är alltså vänner än idag. Det är oftast i situationer när han känner sig pressad och att han själv inte riktigt räcker till som den han är, som han hittar på saker. Man kan alltså provocera honom att ljuga. Han kan även hitta på saker för att få en anledning till att få må dåligt och för att få vara ledsen. Det är som om han tror att man inte får vara ledsen om man inte har en riktigt bra anledning. Så om den anledningen inte finns i hans ögon hittar han på en istället. Han ljuger även oftare om han har druckigt.

På något konstigt sätt har han ändå lyckats vara sig själv bakom alla dessa lögner. Det är den personen som jag har sett och som jag blev kär i. Han har själv gått med på att söka hjälp för sina problem. Men varken han eller jag tror att han förstår hur stort det här problemet är. Men nu till frågan. Tror du han någonsin kommer kunna bli frisk från sina problem, eller tror du han bara kan bli bättre? och vart ska man vända sig för att få bäst hjälp? Vad kan jag göra för att hjälpa honom? Det känns som om han omöjligt kan må bra när han inte känner att han kan vara sig själv. Detta är en person som jag bryr mig oerhört mycket. Så snälla försök att hjälpa oss med det här.

MVH

 133968. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Mytomani (Reply to: 133927 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Sat, 13 Dec 2008 00:53:10 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Jag skulle behöva träffa honom för att kunna svara på dina frågor. Psykoterapi kan vara mycket effektivt. Hur bra utfallet blir, beror inte bara på vilka symtom individen har, utan även på hur villig personen är att arbeta med sig själv.
You are not logged in
Today's date: Sun, 20 May 2018 23:39:01 +0200
KOM 2002