Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Extra känslig personlighet
  Re: Extra känslig personlighet
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Extra känslig personlighet

Thread Messages in thread:

reply Re: Extra känslig personlighet , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 10 Jul 2008 05:51
question Extra känslig personlighet , ****** , 10 Jul 2008 00:13
 126116. To top of pageTop   Next message down
Extra känslig personlighet
From: ******
Date: Thu, 10 Jul 2008 00:13:10 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Är en skapligt fungerande 55-årig kvinna. Men jag har någon form av medfödd eller förvärvad personlighetsstörning. Kanske är det ett för starkt ord, kanske inte. Jag var som barn och långt upp i vuxen ålder väldigt blyg och lättstressad av för mycket intryck. För några år sedan hittade jag en artikel som förklarade mycket, det blev ett slags aha-upplevelse och har hjälpt mig en del. Artikeln handlade om en personlighetstyp som kallas för Highly Sensitive Persons. Uttrycket är myntat av den amerikanska forskaren och psykoterapeuten Elaine Aron. Hos personer med denna personlighetstyp eller detta temperament är det centrala nervsystem särskilt känsligt för stimuli. Sådana personer blir lätt överväldigade av alltför många intryck och de har därför svårt att hålla omgivningens larmande och emotioner ifrån sig. Det kan röra sig om stimuli som ljud, ljus, lukt, mat eller födoämnen, kaos, smärta eller för den delen skönhetsupplevelser av olika slag och inte minst andra människors känslor och handlingar. I mitt fall har det av och till resulterat i känslor av hopplöshet och nedstämdhet, och yttrat sig som tillbakadragenhet och passivitet. Jag har ibland också haft svårt att skilja mina egna känslor och stämningar från omgivningens. Många gånger har jag saknat förmåga att redogöra för mina egna tankar eller uttrycka egna åsikter. Och jag har varit hopplöst blyg och osäker. Detta har präglat mig och min uppväxt, långt upp i vuxen ålder. Det har varit jobbigt och svårt. Numera har jag lärt mig att hantera min belägenhet ganska bra, men jag skulle vilja och behöva komma ytterligare en bit på vägen i mitt självarbete.

Nu undrar jag var man kallar detta på svenska? Finns det någon diagnos eller liknande som kan innefatta det jag beskriver här? Jag skulle gärna vilja gå i psykoterapi hos någon som har specialiserat sig på denna typ av personlighet. Finns det något sådant i vårt land? Observera att det inte bara är fråga om att vara lite allmänt blyg och känslig utan ett tillstånd som är betydligt mer mångfacetterat.
 126117. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Extra känslig personlighet (Reply to: 126116 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Thu, 10 Jul 2008 05:51:40 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

"Highly sensitive personality" finns inte översatt i den svenska psykiatriska manualen, men alla psykiatrer och psykoterapeuter i Sverige kan engelska och kommer att veta vad du talar om. Det finns ingen psykoterapeut som specialiserar sig på bara en personlighetsstörning, men de kommer att lyssna och förstå dig, om du söker hjälp. Kognitiva psykoterapeuter arbetar ofta med personlighetsstörningar.




You are not logged in
Today's date: Fri, 29 Mar 2024 06:54:30 +0100
KOM 2002