Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Obstinat tonåring
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Obstinat tonåring

Thread Messages in thread:

reply Re: Obstinat tonåring , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 11 Feb 2008 06:22
question Obstinat tonåring , ****** , 28 Jan 2008 08:46
 117865. To top of pageTop   Next message down
Obstinat tonåring
From: ******
Date: Mon, 28 Jan 2008 08:46:20 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej!

Jag har en dotter som är 12 år fyllda i september. Jag vet inte hur jag ska bära mig åt med hennes obstinata och trotsiga beteende mot mig.

Detta har nu pågått i säkert 2 års tid. Hon säger emot mig om allt. När jag t.ex. säger att hon ska ha ryggväst när hon rider. Eller att hon, tillsammans med storasyster och fler, fått lov att åka in till stan. Där menar jag att man måste vara extra försiktig. (Finns tyvärr många konstiga människor överallt.) Jag kan säga till henne att hon måste duscha för att håret ser inte trevligt ut. Då säger hon att jag tjatar. Jag tjatar om allt tycker hon. Vad det än är.

Det handlar ju om oron som mamma för att något ska hända. Detta har jag försökt förklara för henne. Men hon vägrar lyssna. Hon säger bara, "Måste vi prata om det här?"

Det är som hon är allvetare och jag vet ingenting. Dessutom bestämmer jag inte över henne säger hon. Jag ska inte bry mig menar hon. Det gör jag för mycket tycker hon.

I går kväll hade vi ett gräl som blev högljutt. Jag har försökt hålla mig lugn i de samtal jag försökt ha med henne men igår sa hon att jag skulle hålla käft. Det accepterar jag inte.

Varför hon var arg handlade om en bio. Jag sa att jag bjöd på bio och hon och systern fick köpa snacks själva till den. Det påstår hon att jag aldrig sagt. Hon handlade upp hela månadspengen under lördagen och skyllde det på mig. Hon skulle minsann ha sina pengar tillbaka tyckte hon.

Grälen handlar oftast om såna här och liknande saker. Jag vet inte vad jag ska göra med henne.

Varannan vecka bor hon med sin pappa då vi separerade för snart 5 år sedan. Kan det ha något med det att göra? Storasyster bor där varannan helg.

För ca 3 månader pratade vi dock om det förhållandet jag haft med hennes pappa. Jag vet att hon anklagade mig för separationen. Allt var mitt fel. Det var synd om pappa. Kanske hon anklagar mig än. Jag vet inte. Jag förklarade iallafall att ibland fungerar det till slut inte för vuxna. Då är en separation den enda lösningen. Vi pratade länge om mycket om allt möjligt och jag kände samtalet var givande för oss båda. Hon fick sig en tankeställare för efteråt var hon som natt och dag.

Hon blev min goa dotter som jag saknat så länge.

Tyvärr har mitt ex och jag ingen som helst kontakt. Till mina tjejers förlust. Barn ser ju helst att föräldrarna är sams. Trots att man separerat. Men det fungerar inte. Efter separationen togs jag inför rätta med att det påstods att jag lånat pengar av f.d "svärmor". Jag hade inte lånat några pengar. Och efter en 3 år lång rättsprocess så blev jag dömd att betala. Detta tog väldigt hårt på mig. Jag hamnade hos kronofogden, fick inga lån, ingenting. Dessutom var jag arbetslös vid tillfället.

Min räddning var min nuvarande sambo. Han har stöttat i alla väder. Och det även för tjejerna. Dom har fått förtroende för honom, det vet jag. Ibland kan jag få veta "hemligheter" efter det att han fått veta först. Vem dom är kära i, eller om nån gjort nåt dumt på skolan, vad som helst. Det känns tryggt.

Jag vet inte om jag gjort mig begriplig på nåt sätt i det jag skrivit. Hoppas nåt är läsligt.

Finns det något jag kan göra för min 12-åring? Ska jag ändra på mig i mitt beteende mot henne? Låta henne bestämma själv?

Vore väldigt tacksam för ett svar.

Oroliga mamman
 118585. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Obstinat tonåring (Reply to: 117865 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Mon, 11 Feb 2008 06:22:08 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Din dotter testar gränser, men du måste sätta dem. Om hon handlar upp hela månadspengen är det hennes problem. Var tydlig med vad som gäller i fortsättningen.

Ge henne veckopeng, tills hon har lärt sig att handskas bättre med pengar. Koppla veckopengarna till saker som du vill att hon ska göra.

Att ha förtroliga samtal med henne fungerar tydligen bra, så försök att ge dig tid med det.

Förhandla med henne i stället för att bråka. Försök att hitta lösningar som ni båda är nöjda med. Gå in i ett annat rum om det blir bråk och fortsätt diskussionen när ni båda har lugnat ner er.

Beröm allt som är bra med henne och låtsas att du inte har hört när hon är otrevlig, eftersom både beröm och klander ökar ett beteende.




You are not logged in
Today's date: Fri, 29 Mar 2024 10:34:07 +0100
KOM 2002