Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Läkemedelsfråga
  ** Re: Läkemedelsfråga
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Läkemedelsfråga

Thread Messages in thread:

reply ** Re: Läkemedelsfråga , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 17 Jan 2008 02:44
question Läkemedelsfråga , ****** , 17 Jan 2008 00:23
 116973. To top of pageTop   Next message down
Läkemedelsfråga
From: ******
Date: Thu, 17 Jan 2008 00:23:33 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej.Jag har under väldigt många år haft olika sorterts sömntabletter.De senaste 9 åren har jag dagligen varit tvungen att ta något för att kunna vila lite även om det inte alltid är på natten.Som det är nu har jag en kombination av Stesolid som jag tar det jag känner för,varje kväll brukar det bli 60 mg i kombination med Nitrazepam 20-25 mg.Trots de doserna så är jag ibland, som ikväll, inte trött alls.Tog de doserna för drygt 3 timmar sedan och är klarvaken än.Vet ett sätt som gör att jag somnar även om det inte är det bästa men det fungerar.Har själv försökt sluta med både Stesoliden och Nitrazepamet men utan att lyckas.Slutade från en dag till en annan och var då vaken i 7 dygn i sträck utan att bli minsta trött oavsett hur mycket jag gör på dagen.När det blir som i kväll att jag inte är trött men ändå måste vila något så brukar jag ta 30-40 Alvedon tabletter och då somnar jag garanterat.Somnar kanske är fel ord men det är väldigt effektivt.Brukar inte ta mer än en timme innan jag somnar av det.Vaknar oftast efter 13-14 timmar.Är jag på sjukhus så brukar de väcka mig rätt brutalt med massa motmedel mot just Alvedon.En gång har det hänt att jag lyckats kombinera Stesolid,Nitrazepam,Alvedon,Flunitrazepam och Haldol så jag inte vaknade på några dagar.Men den risken är värd att ta.Har tidigare vid några tillfällen fått rådet att ta upp saken med den läkare som skriver ut medicinerna men denna läkare gör inget annat än skriver ut recepten på de doser jag måste ha.Själv vill jag bli av med alla mediciner men det är omöjligt.Kan också tillägga att jag har ett matproblem i den formen att jag inte äter alls och blir jag tvingad till det kräks jag direkt.Har levt med det väldigt länge.Är dessutom kille och är nu 30 år.Problem med maten säger andra att jag har men jag själv tycker inte det.Mitt problem som jag ser är alla eländiga mediciner.Finns det någon lösning på det hela? Kan man bli av med alla mediciner på egen hand och helst utanför sjukvården.Det enda sjukvården gör är att skriva LPT så fort man kontaktar dom och det har jag haft i drygt 10 års tid mer eller mindre.Tacksam för alla förslag och öppen för det mesta.
 116982. To top of pageTop Previous message Previous message  
** Re: Läkemedelsfråga (Reply to: 116973 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Thu, 17 Jan 2008 02:44:40 +0100
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

De läkemedel du tar är vanebildande. Det innebär att kroppen anpassar sig, så att den dos man började med inte längre har önskad effekt. Man behöver då en ständigt högre dos för att få önskad effekt. Ett av problemen med det är att man så småningom når en nivå när läkarna vägrar skriva ut högre doser. Du ligger farligt nära den gränsen. Och ju längre det har gått när detta inträffar, desto svårare blir det att bli av med beroendet.

Det finns två teorier om hur man skall göra för att bli av med beroendet. Den ena teorin är att man skall minska litet i taget under lång tid. Den andra teorin är att man skall sluta med en gång, för att så snabbt som möjligt bli av med beroendet. Räkna med abstinenssymptom i flera månader om du slutar. De flesta som lyckats sluta känner ändå efteråt att det känns bättre efter att ha slutat.

Långa promenader (flera timmar per dygn) kan underlätta att bli av med dessa sömnmedel och ändå kunna sova.

Det finns sömnmedel som inte är lika starkt vanebildande, t.ex. Saroten och Teralen. Nackdel med dem är att om man tar tillräckligt hög dos för att få effekt, blir man dåsig hela förmiddagen nästa dag.

En psykiater kan ge dig bra hjälp.

Man kan slippa bli beroende igen, sedan man minskat sin användning av sömnmedel till lägre doser, om man hoppar över de beroendeframkallande medlen två av veckans sju dagar, och om man gör ett längre uppehåll på några veckor t.ex. varje sommar.

Läs mer om vanebildande sömnmedel.

Läs mer om sömnsvårigheter.




You are not logged in
Today's date: Thu, 28 Mar 2024 11:12:31 +0100
KOM 2002