Home   News   Forums   Log in    Get personal advice    My area     Help    
|
Go to:
Alla forum
  Fråga-experten-området
  Gratis rådgivning via internet om psykologiska problem och relationsproblem
  Sjuk moder
  Re: Sjuk moder
MER INFO

KATEGORIER

KOM2002 (question)  Sjuk moder

Thread Messages in thread:

reply Re: Sjuk moder , Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92 , 17 Jul 2007 04:17
question Sjuk moder , ****** , 16 Jul 2007 23:00
 104786. To top of pageTop   Next message down
Sjuk moder
From: ******
Date: Mon, 16 Jul 2007 23:00:19 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

question
Hej!

Min mamma är sjukpensionär (har diabetes). Hon har inga sociala relationer förutom mig och min syster. Hon ringer sin mamma ibland, men mest för att prata om vädret.

Jag har svårt att gå vidare. Klarar inte av att aceptera hennes sjukdom. Hon verkar frisk. Jag frågade henne en gång vad som skulle hända ifall hon fick reda på att hon inte hade diabetes längre, att det bara försvunnit. Hon sa att då skulle hela hennes liv försvinna.

Vet du ifall människor kan få någonting som liknar diabetes när de är under stor press eller genomgår en tung period i sitt liv, ett slags chocktillstånd. Min mammas far dog i hjärnblödning för ca 25 år sedan. Hennes familj pratade aldrig om morfars bortgång det gör dom fortfarande inte. Han var bara 50 år. Strax efter den förlusten föddes min syster. Jag har pratat med min mor och hon säger att hon mådde väldigt dåligt under denna period och att hon inte hade någon att prata med, pappa bara jobbade. Jag föddes 14 månader efter min syster. Efter något år från sin fars bortgång fick hon diagnosen diabetes. Jag undrar om hennes psykologiska problem under perioden kan ha orsakat något som liknat diabetes. För att sedan få diagnosen och insulinsprutorna som verkligen gjorde henne till en diabetiker.
Jag har hört att mamma har hörde sin fars steg i trappen efter hans bortgång. Min far har även berättat att min mamma hatade alla som ville hjälpa henne. Jag vet av egen uppmärksamhet att hon kunde vara förjävlig i vissa perioder under min uppväxt. Hon överreagerade på saker och ting och beskyllde andra.

Jag undrar ifall det finns någon slags vård för min mamma, någon slags grupp hon kan vända sig till? Vi har föreslagit att hon skall vända sig till en psykolog eller liknande men hon vägrar. Det är nästan omöjligt att nå in under skalet på min mor, hon lever i stark förnekelse. Ibland lyckas jag föra ett samtal som leder till något annat än vad det är för väder, vad hon bakat eller vad kungafamiljen gör nu för tiden.
Vad kan jag göra? Jag vet inte hur jag skall gå vidare med mitt liv. Hon är fortfarande huvudpersonen i mitt liv och jag är 25 år gammal. Jag är rädd att jag aldrig kommer att ha ett eget liv. Vad kan jag göra för att ta mig ur denna situation som känns helt hopplös. Min mamma förändras inte, hon sitter mest hemma och lever i sin lilla bubbla. Själv så känns allt meningslöst, vad jag än gör så blir jag inte lycklig. Hur kan jag lära mig att leva med detta? Vad kan jag jag göra för att gå vidare, några tips? Vart kan man vända sig för stöd?

mvh
Nils
 104792. To top of pageTop Previous message Previous message  
Re: Sjuk moder (Reply to: 104786 from ****** )
From: Gunborg Palme - Leg psykolog - Leg psykoterapeut - Telefon 08-664 60 92
Date: Tue, 17 Jul 2007 04:17:49 +0200
Language: Swedish

 


Reply to this message

Reply to all  

reply

Det går inte att få någon att förändras, som inte själv vill. Däremot kan du själv börja i psykoterapi och få hjälp att förverkliga det liv du vill ha. Att din mamma inte vill utvecklas, betyder inte att du inte får gifta dig, få barn, utbilda dig, umgås med vänner, resa, få ett intressant arbete eller vad du tycker är meningsfullt att göra med ditt liv. Du behöver vara mera aktiv för att bli lycklig.
You are not logged in
Today's date: Mon, 21 Sep 2020 17:21:08 +0200
KOM 2002